Boeken

Heemkunde vereniging De Bongard heeft diverse boeken uitgegeven. Klik op de titels hieronder voor meer informatie en een afbeelding van het boek.
En bezoek het boekwinkeltje

Echo uit Huize Loreto
Sint Gillishof Samerich
Hoeve De Hof
Simpelveld en Bocholtz door de ogen van Arnold Dydden
Dorpsportretten Simpelveld
Wegkruisenwandelboekje Bocholtz
ZumBó Diksiejoneer
Van Fleckendael tot Vlengendaal
Boeren, buren, buitenlui
Wegkruisenwandelboekje Simpelveld
Historische boerderijen in Simpelveld en Bocholtz

Echo uit Huize Loreto

Boek: Echo uit huize Loreto. Uitgave HKV de Bongard

Dagboek van een onbekende zuster van het arme Kind Jezus, 26 augustus 1944 tot 4 mei 1945
Een onbekende zuster schrijft daarin over gebeurtenissen in het klooster en het dorp Simpelveld tijdens de bezetting, wanneer eerst terugtrekkende Duitse troepen het klooster en dorp bezetten en vervolgens de troepen van de bevrijders zich in dorp en kloostergebouwen inkwartieren.
In het Tagebuch komen lotgevallen van bewoners van het klooster en die van inwoners van Simpelveld en omliggende dorpen aan de orde, maar ook die van soldaten van zowel bezetter als bevrijders. De schrijfster meldt met precisie wat ze hoort, wat gezegd wordt of wat ze zelf mee maakt. Hoewel kloosterzuster blijkt ze keer op keer heel goed geïnformeerd over de oorlogssituatie. Als een feit daar aanleiding voor geeft, ontbreken humor noch mededogen in haar beschrijving. En wanneer op enig moment angst toeslaat bij de kloostergemeenschap, die midden in de frontlinie zit bij de gevechten om Aken, maakt zij ook van die gevoelens geen geheim.
De rijkelijk geïllustreerde publicatie in boekvorm is in staand A4 formaat uitgegeven en omvat 234 pagina’s met harde kaft. Het boek kost € 25,. Toezending is ook mogelijk.

Uitgebracht in september 2014.